OMEGA-3 – Fiskolja
Fiskoljan har funnits länge som tillskott, och framför allt fiskleveroljan, som använts som universalmedicin sedan urminnes tider. Fiskoljan är dock en bättre produkt för de allra flesta, eftersom den inte innehåller fiskleveroljans höga doser vitamin A och D, som kan resultera i överdoser. Fiskoljan har fått något av en renässans inom forskningen eftersom den har visat sig ha positiva effekter.
Fiskoljans viktigaste fettsyror är omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
Vad är Omega-3
Omega-3 fettsyror ingår i kroppens celler och behövs för att upprätthålla normal funktion i cellerna. De ingår exempelvis i hjärnan som byggstenar och bränsle. De fleromättade fettsyrorna metaboliseras (ombildas) också till aktiva biologiska ämnen som är viktiga för olika funktioner i kroppen. Ett dagligt intag av omega-3 fettsyror är nödvändigt eftersom det är något som inte människokroppen själv kan producera och det finns framförallt i fiskolja.
Omega-3 bildas i plankton och alger. När fisken äter dessa ”havets grönsaker” förs omega-3-fettsyrorna vidare i näringskedjan och lagras i fiskens fett. Störst mängd finns därför i fet fisk såsom sill, lax, makrill och sardiner – mat som förr var mycket vanlig i Sverige.
Idealet är att äta 50-100 gram fet fisk per dag, men det är det inte många som gör. Idag rekommenderar internationella näringsexperter att vårt dagliga intag av omega-3 bör ligga på ca 1-3 gram.
Fiskolja är billigt, hälsosamt och effektivt. Oavsett vilken idrott eller träning du sysslar med är detta ett bra tillskott, och för extra stor effekt kan du kombinera den med oljor som t ex. CLA och GLA.
Förpackningsstorlek: 100 kapslar à 500 mg.
Vi rekommenderar: 2-3 kapslar, 2 gånger om dagen i samband med måltid.
Ingrediensförteckning: Ren fiskolja, glycerol, gelatin, naturlig vitamin E (DL-alpha tokoferol)